Diákcsoportok emlékeztek a holokausztra a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

Emlékpont

A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából rendhagyó történelemórán vettek részt a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a szentesi Kiss Lajos Általános Iskola és a Maroslelei Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos tanulói. A diákok a Soá történetéről nemcsak Nagy Gyöngyitől, az Emlékpont történészétől hallottak, de a múzeum megtekintése során maguk is kerestek adatokat a közgyűjtemény anyagában, amelyeket a megkapott feladatlapon rögzítettek.

Nagy Gyöngyi a holokauszt történetét felidézve szólt annak németországi gyökereiről, a magyarországi jogfosztó zsidótörvényekről és elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen nem hoztak létre gettót – köszönhetően Beretzk Pál alpolgármester tevékenységének.

A 747 hódmezővásárhelyi zsidó polgárt a zsinagóga udvaráról 1944. június 17-én szállították át Szegedre, ahonnan az auschwitzi és a Bécs melletti strasshofi koncentrációs táborba indultak a vonatok.

A diákok a kiállítással megismerkedve láthatták, hogy a Soá nemcsak a felnőtteket, de a kortárs korú gyerekeket is érintette. A tanulócsoportok tagjai a látogatás végén a múzeum üvegportáljánál, a gyermekáldozatok fényképe alatt elhelyezték az emlékezés köveit.

https://tiltottvoroscsillag.blogstar.hu/./pages/tiltottvoroscsillag/contents/blog/37269/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?