Szerelem és történelem – vásárhelyi vonatkozásokkal

Emlékpont

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze

Hanczár János Szerelem a Gulág árnyékában című regényét mutatja be május 31-én, szerdán 17 órától az Emlékpont. A szerzővel Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélget.

 A regény két lány, a vásárhelyi Mária, a szerző édesanyja, valamint Hanczár János debreceni nagynénje, Éva naplói alapján született. Hanczár János négy éven át írt és nemrég megjelent kötete bepillantást enged a háborút megelőző debreceni és vásárhelyi polgári életbe, az 1940-es években divatos szórakozási formákba, a társasági és az egyetemi mindennapokba. Ezen kívül az olvasó elé tárul a világháború végén Debrecen bombázása és Hódmezővásárhely, azon belül is Susán városrész, szovjet megszállása.

 A regényben, úgy, mint az a valóságban is történt, Éva férjét mindössze két hétnyi házasság után a Gulágra malenkij robotra hurcolták el, ahonnan a feleség tizenkét évig várta vissza férjét. Az asszony kétszer is kiutazott a Szovjetunióba és kizárólag azért tanult meg oroszul, hogy hitvesét megtalálhassa.

A kötet eddigi bemutatóinak tapasztalata szerint amellett, hogy a romantikus történet megérinti a mai fiatalokat, dokumentumok kutatására alapuló ismereteket is közvetít feléjük. Az idősebb korosztály pedig saját múltjának bizonyos momentumait is megtalálhatja Hanczár János Szerelem az Gulág árnyékában című regényében.

https://tiltottvoroscsillag.blogstar.hu/./pages/tiltottvoroscsillag/contents/blog/38812/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?