Underground író ötvenhatos kötetéről az Emlékpontban

Emlékpont

Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője, Képiró Ágnes, a kiadvány lektora és Reke Balázs szerző

Reke Balázs Megtalált szavak című könyvét mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A kötetben az 1956-os forradalomban vállalt szerepet – majd azt követően szenvedett üldözést és börtönt – a szegedi Gitay Antal és Gitay Zoltán, akiknek történetét foglalta össze az író. A ma már idős, azonban életvidámságát megőrzött testvérpár emlékeiről és a kötet születéséről a könyv szerzőjével a kiadvány lektora, Képiró Ágnes, a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola tanára beszélgetett.

 Az érdeklődőket köszöntve Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője és a kötet előszavának szerzője elmondta, hogy Reke Balázs könyve több műfajt – a verstől az esszén át az interjúig – zseniálisan elegyítő alkotás, amelynek egyik nagy erénye, hogy – a Gitay-testvérek története mellett – egy mai huszonéves fiatalnak az ötvenhatos forradalomra és a kommunista diktatúrára adott reflexiót adja közre.

 A bemutatón kiderült: a könyv felkérésre született. Vadász János, szegedi Városi Rockklub vezetője kérte meg Reke Balázst nagybátyjai történetének megírására. A klasszika-filológia és filmesztétika szakot is végzett szerző számos interjú és beszélgetés során került közelebb a két egykori ötvenhatoshoz, akik szívesen meséltek fiatalkorukról és gyermekkori csínytevéseikről is. Reke Balázs beleszőtte könyvébe nagyapja ötvenes években átélt történeteit is. 1956-ban ugyanis a sorkatonaként szolgáló nagyapa a szolnoki lőszerraktárt őrizte, amikor egy szovjet tank lövésének következtében fél szeme világát elveszítette.

 Hogy a magát underground írókét aposztrofáló Reke Balázs formabontó alkotása jól sikerült, azt bizonyítja, hogy a kötet nemcsak a megrendelőnek és a nyolcvanas éveiben járó Gitay-testvéreknek, de a csütörtöki vásárhelyi könyvbemutató résztvevőinek a tetszését is elnyerte.

 

https://tiltottvoroscsillag.blogstar.hu/./pages/tiltottvoroscsillag/contents/blog/38916/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?