Diákok ismerkedtek a munkásőrök világával

Emlékpont

A nyári szünidő előtti utolsó héten a hódmezővásárhelyi Emlékpont a helyi általános- és középiskolás diákjait várta ingyenes tárlatvezetéssel. A programon három iskola öt osztályának több mint száz tanulója vett részt.

 A Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című időszaki kiállításon az Emlékpont két történésze, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc kalauzolta a diákokat, megismertetve őket a munkásőrség létrejöttének történetével és az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban való szerepvállalásával.

 A kiállítás tablóin végigkövethették a fiatalok az 1957. március 17-én az akkori csongrádi megyeszékhely Hódmezővásárhelyen létrehozott Szántó Kovács János Munkásőregység történetét a megalakulástól a zászlóavató ünnepségen át a szervezet 1989-es feloszlatásáig.

 A tárlat munkásőr egyenruháit nézve a diákok megismerhették a tiszti és a gyakorló viseletet is, valamint a munkásőr egység naplóinak fotói felvillantották a párthatalomhoz hű szervezet fegyveres gyakorlatainak és ünnepségeinek pillanatait is.

 A hódmezővásárhelyi Emlékpontban nyárig látogatható időszaki kiállítást a tanév záró hetére szervezett program keretében a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Gregus Máté és Eötvös József Szakképző Iskoláinak tizenkettedikes és tizenharmadikos osztályos tanulói, valamint a Varga Tamás Általános Iskola nyolcadikos diákjai tekintették meg.

 

https://tiltottvoroscsillag.blogstar.hu/./pages/tiltottvoroscsillag/contents/blog/39271/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?