Kádár-huszárok az Emlékpontban

Emlékpont

 Az idei évben Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel folytatott kutatási projektet a hódmezővásárhelyi Emlékpont, amely záróeseményére november 7-én, kedden délután öt órakor a közgyűjtemény konferenciatermében kerül sor. Ekkor mutatják be ugyanis a nagyközönségnek a kutatás eredményeit összegző négyszázoldalas könyvet – tájékoztatott Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

 A kutatási projekt keretében a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény több konferenciát is rendezett a munkásőrség és a kádári megtorlások történetéről, valamint saját kutatásaira alapozva állította össze azt a nagyszabású tárlatot, amelyet a munkásőrség helyi egységének 1957. március 17-i megalakulásának hatvanadik évfordulóján nyitott meg Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője.

 A projekt kutatási piramisának csúcsára érve jelenik meg a napokban a Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című kötet. A könyv az Emlékpont tudományos munkatársainak alkotása. Szerzőpárosa Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, szerkesztője Miklós Péter. A mintegy négyszázoldalas kiadvány részletesen bemutatja a vásárhelyi munkásőrég több mint három évtizedes történetét.

 - Hódmezővásárhely élen jár a szocializmus kori múltjával való szembenézésben, hiszen az Emlékpontban a helyi népbíróságok működését és az állambiztonsági szolgálatok vásárhelyi tevékenységét már feltártuk, s most a kádári megtorlások rendszerének egyik fontos eleme, a munkásőrség történetét is feldolgoztuk – mondta Miklós Péter.

 

https://tiltottvoroscsillag.blogstar.hu/./pages/tiltottvoroscsillag/contents/blog/44455/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?