Roma szakkollégisták az Emlékpontban

Emlékpont

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium lakói és tanárai tettek látogatást pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen. A csoportot vezető Mészáros Ferenc, a hat éve működő szakkollégium igazgatója elmondta: harminc diákjuk a megyeszékhely felsőoktatási intézményeiben tanul, s az intézmény célja, hogy hallgatóik amellett, hogy saját területük kiváló szakemberei legyenek, erős identitással is rendelkezzenek és ennek segítésére olyan kulturális és közéleti rendezvényeket szerveznek, amelyek segítik a fiatalokat az értelmiségivé válás útján.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja közeledtével szervezték meg a vásárhelyi közgyűjteményekben tett látogatásukat, amelyen a szakkollégium valamennyi hallgatója és munkatársa részt vett. Az Emlékpont állandó kiállításán és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a csoportot, megismertetve őket Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetével, valamint azzal, hogy a holokausztnak Vásárhelyről is voltak roma áldozatai is, akik közül sokak munkaszolgálatosként teljesítettek fegyvertelen szolgálatot a fronton.

Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium  igazgatója

A látogatás végén Mészáros Ferenc kijelentette: szükség van az emlékhelyekre, s azokra az eseményekre, mint amilyennek a vásárhelyi látogatásuk is tekinthető, hogy a közösség felidézze a közelmúltban megtörtént tragikus eseményeket, hogy ilyen többé soha ne történhessenek meg újra.

 

https://tiltottvoroscsillag.blogstar.hu/./pages/tiltottvoroscsillag/contents/blog/49039/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?